هاله اسفندیاری کیست؟
در حالی که هیچ یک از مراجع قضایی و خبرگزاری های رسمی کشور بازداشت «هاله اسفندیاری» را تائید نکرده اند، «رادیو فردا» و «رادیو بی بی سی» در خبری به نقل از «لی همیلتون» رئیس موسسه بین المللی «وودرو ویلسون» ادعا کردند که این عامل سرویس اطلاعاتی اسرائیل در ایران بازداشت شده است. این اخبار در حالی است که «شائول بخاش»، همسر وی نیز در تماسی با روزنامه «نیویورک تایمز» بازداشت «هاله اسفندیاری» را تایید کرده است.
اگرچه منابع رسانه ای مرتبط با کنگره آمریکا بازداشت این عامل سرویس اطلاعاتی اسرائیل را در قالب اخباری چون «بازداشت یک محقق دانشگاهی» طرح کرده اند و روزنامه «واشنگتن پست» هم کوشیده است تا این بازداشت را واکنشی به سیاست های آمریکایی «گسترش جامعه مدنی در ایران» معطوف سازد، اما مروری بر کارنامه فعالیت «هاله اسفندیاری» و همسرش بیانگر فعالیت آنها برای سازمان جاسوسی اسرائیل است.
«هاله اسفندیاری» همسر «شائول بخاش» سردبیر روزنامه کیهان انگلیسی در دهه چهل و پنجاه است. بخاش از صهیونیست های یهودی ایران است در جلد هفدهم «اسناد لانه جاسوسی» با عنوان «رابطین خوب آمریکا» بخاش از معدود روزنامه نگاران خوب در ایران برای آمریکایی ها معرفی شده و به عوامل سفارت توصیه شده هنگامی که وی از لندن بازگشت «شما باید او را پیداکنید و با وی و همسرش ]هاله اسفندیاری[ آشنا شوید.»
پس از این توصیه امنیتی سازمان سیا به سفارت آمریکا در ایران، پیوندهای اطلاعاتی این خانواده صهیونیست با آمریکایی ها گسترده می شود تا جایی که از مهرماه 1354شائول بخاش برای یک رشته ماموریت ها و آموزش های پنهان به ایالات متحده اعزام می گردد، این در حالی است که براساس اسناد موجود در کارگزینی «موسسه کیهان»، تا سال 1352که «شائول بخاش» در آمریکا بوده است کلیه حقوق و مزایای وی در هفت سال غیبتش به خواهرش «اولین» پرداخت شده است.
«هاله اسفندیاری» که پس از ازدواج با بخاش از دین اسلام خارج و به مذهب یهود می پیوندد، دارای دکترای روزنامه نگاری از اتریش بوده است.
مشاغل وی در روزنامه کیهان، از سرپرستی نمایندگی اروپایی روزنامه تا معاونت سرویس خارجی به مدیریت علیرضا فرهمند رسید و با تائید شخص سناتور مصباح زاده تعیین می شد.
در سال های پایانی رژیم پهلوی، هاله به همراه همسرش توسط سرویس جاسوسی موساد به تیم «داریوش همایون» در موسسه مطبوعاتی «آیندگان» معرفی شد و در انتشار این روزنامه نقشی موثر داشت. روزنامه «آیندگان» با کمک های مستقیم سفیر اسرائیل در ایران منتشر می گردید که این اسناد پیش از این در روزنامه «کیهان» منتشر شده است. با توقیف روزنامه «آیندگان » در مرداد 1358، هاله اسفندیاری به «اسرائیل» گریخت.
در اطلاعیه دادستانی انقلاب اسلامی ایران پس از توقیف روزنامه آیندگان و برشمردن هویت جاسوسان اسرائیل، نقش روزنامه نگاران صهیونیست بازخوانی می شود. در اطلاعیه قضایی مذکور تاکید شده: «شائول بخاش و همسرش هاله اسفندیاری که با همین ماموریت در کیهان انگلیسی هم سال ها نفوذ کرده بودند، ماموران ویژه صهیونیسم در ایران بودند.»
دوران جنگ تحمیلی برای این خانواده صهیونیست، روزگار گمانه زنی های خواب آلود بود.شائول بخاش، دلخوش به فروپاشی نظام اسلامی کتابی با نام «حکومت آیت الله ها: ایران و انقلاب اسلامی» را به مناسبت «پایان پنجمین سال انقلاب اسلامی ایران» در سال 2631 چاپ کرد و وعده فروپاشی جمهوری اسلامی ایران را در آینده نزدیک داده است. مجله راه زندگی مورخه (28/11/1362) ارگان کلوپ صهیونیستی روتاری با استقبال از انتشار کتاب های مذکور صفحاتی از نشریه را به آن اختصاص داده بود.
در دورانی که بخاش سودای خام سقوط جمهوری اسلامی ایران را در سر می پروراند، هاله اسفندیاری از اسرائیل به آمریکا بازگشته بود تا «بخش ایران» را در لابی رسمی اسرائیل در ایالات متحده تاسیس کند. با تاسیس این بخش، هاله اسفندیاری را می توان نخستین رئیس اتاق ایرانی در «لابی آیپک» محسوب کرد که سمینارهای گوناگونی را برای شناخت بیشتر تحولات سیاسی ایران برگزار نمود.
در سال 1384کمیته اسرائیلی آیپک با شعار «هم اکنون زمان متوقف کردن ایران است» سمیناری را برای بررسی راههای مقابله با برنامه های اتمی ایران برگزار کرد که «هاله اسفندیاری» مدیر اجرایی آن بود. این اجلاس با طرح استراتژی امنیتی «ایران، نقطه تفاهم آمریکا و اسرائیل» کوشید تا راهبردهای دوگانه اسرائیل و ایالات متحده را برای فشار بر ایران، به هم نزدیک نماید. جرج بوش. ایهود اولمرت (نخست وزیر کنونی اسرائیل)، هیلاری کلینتون، جان بولتون، کاندو لیزارایس و... از جمله مدعوینی بودند که با دعوت نامه اسرائیلی «هاله اسفندیاری» در این همایش سخنرانی کردند.
این اجلاس که نقطه عطف فعالیت های صهیونیستی هاله اسفندیاری برای اسرائیلی ها محسوب می شود، کارگاهی سیاسی با نام «انقلاب از درون، امکان موفقیت جمهوری خواهی در ایران» را تشکیل داد که بعدها در نشریات اسرائیلی مقاله ای با همین عنوان و به نام اسفندیاری منتشر شد. محسن سازگارا «معاون بهزاد نبوی و مدیر شرکت «جامعه روز» و ناشر روزنامه های زنجیره ای جامعه و... از جمله مدعیان اصلاح طلبی بود که در کارگاه سیاسی «آیپک» به ارائه مقاله پرداخت.
از سوی دیگر «هاله اسفندیاری» همزمان با تحولات دوم خرداد 1376و ظهور مدعیان اصلاح طلبی در قامت احزاب و گروه های خرد و کوچک به عنوان «مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه موسسه ویلسون» وابسته به کنگره آمریکا محسوب می شود.
شایان ذکر است موسسه بین المللی ویلسون (Woodrow Wilson) در سال 1968با بودجه مصوب کنگره ایالات متحده آمریکا برای پیگیری اهداف جهانی ویلسون، رئیس جمهور سابق این کشور، تاسیس شد. پروژه های سیاسی این موسسه که در طول دهه گذشته توسط هاله اسفندیاری و به پیشنهاد کمیته اسرائیلی آیپک تنظیم می شود بر روی موضوعاتی چون تحلیل مسایل مردم سالاری، توسعه اجتماعی، مطالعه نسل شناسی، مذهب شناسی، درآمدهای سالیانه ایران و ... متمرکز است، اما در نهایت اهداف کمیته اسرائیلی آیپک برای «انقلاب از درون» را پی گرفته است.
براساس اطلاعات رسمی منتشره در سایت موسسه بین المللی ویلسون (wwwwilsoncenter org)، رامین جهانبگلو (فیلسوف خود خوانده متهم به جاسوسی)، عمادالدین باقی (رئیس خودخوانده انجمن دفاع از حقوق زندانیان سیاسی در ایران و عضو انجمن آزادی مطبوعات)، حسین بشیریه (نظریه پرداز سیاسی مدعیان اصلاح طلبی و تحلیلگر مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری در عصر اصلاحات)، شادی صدر (از سرکردگان کمپین دخترکان و پسرکان که از بودجه های میلیونی موسسه هلندی هیفوس برای راه اندازی گروههای فشار زنانه بهره می گیرد)، مراد ثقفی (سردبیر فصلنامه گفتگو و فعال در نشریات زنجیره ای)، گلی ترقی (رمان نویس و هوادار کمپین دخترکان و پسرکان) و ... از جمله افرادی هستند که با «هاله اسفندیاری» در مرکز مطالعات خاورمیانه این موسسه همکاری داشته اند.
در بهمن 1384 هاله اسفندیاری در حضور پنج زن عراقی هوادار اشغالگران ، در شورای روابط خارجی آمریکا «نقش زنان در بازسازی عراق» را از منظر این شورا تبیین کرد.
فعالیت های «هاله اسفندیاری» و صورتبندی ای که از گستره روابط او با داخل کشور و ارتباطاتش با محافل رسانه ای مدعی اصلاح طلبی متبادر می شود، حکایت از آن دارد که وی یکی از عناصر اصلی اسرائیل و سرویس جاسوسی موساد در پیشبرد استراتژی «انقلاب مخملی» در ایران بوده و در عین حال که ماموریت هایی مخفی را اجرا می کرده، از عناصری است که در طیف «جاسوسان رسانه ای- دانشگاهی، سرویس های اطلاعاتی طبقه بندی می شود.
از ماموریت های مخفی «هاله اسفندیاری» ایجاد یک شبکه ارتباطی فیزیکال (کنفرانس های منطقه ای در آمریکا و دبی با حضور پژوهشگران و روزنامه نگاران مدعی اصلاح طلبی) و یک شبکه مخفی ورچوآل (تحت اینترنت) است که روزنامه کیهان در سال 1383 در یادداشت روز (8/7/83) با عنوان «خانه عنکبوت» هویت آن را فاش کرد، این دو مرکز برای پیوند پتانسیل های براندازی با یکدیگر بوده است. بسیاری از خبرنگاران ایرانی فعال در «رادیو فردا» و روزنامه اینترنتی «روز آن لاین» از میان خبرنگاران روزنامه های مدعی اصلاح طلبی توسط وی برای کار در پراگ، آمریکا و فرانسه برگزیده می شدند و اتفاقاً در اولین خبری که رادیو فردا در تاریخ 19/2/86 (ارگان سرویس اطلاعات مرکزی آمریکا) پیرامون بازداشت این جاسوس موساد مخابره کرد، نام «کیوان حسینی» (عضو سابق تحریریه روزنامه اعتماد) بر پای گزارش نقش بسته است.
«هاله اسفندیاری» در ماموریت های اطلاعاتی آشکار خود که تحت پوشش و عنوان «مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه موسسه بین المللی ویلسون» به انجام می رساند به برگزاری سلسله سمینارهایی تحت نام «آینده جنبش اصلاح طلبی در ایران» اقدام کرده بود تا به سنجش ظرفیت اصلاح طلبان برای تغییر نظام اسلامی بپردازد. همزمان با انتشار خبر بازداشت جاسوس موساد در ایران- دو روزنامه وابسته به لابی صهیونیست ها در آمریکا (کمیته آیپک) در گمانه زنی هایی شتابزده کوشیده اند تا چهره ای میانه رو از «هاله اسفندیاری» در محافل دانشگاهی ]جاسوسی[ آمریکا تصویر کنند.
روزنامه «نیویورک تایمز» روز چهارشنبه (19/2/1386) با طرح دو احتمال پیرامون بازداشت اسفندیاری، از وی با عنوان «محققی که با جمهوری اسلامی ضدیت ندارد» یاد کرد و بازداشتش را به موضوعی مجعول که آن را «اختلاف هواداران تندروی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران با اکبر هاشمی رفسنجانی، سیاستمدار میانه روی ایران» می داند، ربط داد!
همچنین «نیویورک تایمز» گفته است که «نتیجه اختلافات بین دو جناح به بازداشت محققی انجامیده که او نیز به عنوان چهره ای میانه رو شناخته می شود!»
تحلیلگر این روزنامه صهیونیستی پیش از این نیز درباره تحقیقات قضایی از حسین موسویان کوشیده بود تا این اقدام قانونی را معطوف به تقابل هایی سیاسی نماید که در عرف هر کشوری و در زندگی سیاسی شهروندان ملحوظ است، اما در نظام اسلامی تحقیقات قضایی را تاثیر و تاثر نمی بخشد.
براساس یافته های گزارشگر «کیهان» نازیلا فتحی یکی از روزنامه نگارانی است که این خط سیاسی را پیرامون دو بازداشت در «نیویورک تایمز» دنبال می کند وی در روزنامه مذکور از دیگر سو روزنامه «واشنگتن پست» نیز بازداشت جاسوس موساد و تحقیقات قضایی دادگاه انقلاب از «نازی عظیما» (یکی از گزارشگران رادیو فردا) را «گروگان گیری نرم» خوانده است و تلویحاً اعتراف کرده که چون «هاله اسفندیاری» از بودجه 75 میلیون دلاری آمریکا برای گسترش جامعه مدنی در ایران بهره می گیرد، دولت ایران تحقیقات از وی را آغاز کرده است.
در گمانه زنی رسانه های صهیونیستی - آمریکایی شاخص های حرفه ای این جاسوسی این مهره موساد به نحو ناخواسته افشا شده و در عین حال تلاش گشته تا وی را «پژوهشگر» معرفی کنند!
منبع: کیهان