سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 

خداحافظ اسکناس های 10، 20 و 50 تومانی

اسکناس 10 و 20 تومانی دیگر چاپ نمی‌‏شود و آنچه که اکنون در بازار به فروش می‌‏رسد، از ذخایر احتیاطی بانک مرکزی است که تا پایان سال آینده ذخایر احتیاطی به پایان می‌‏رسد و 50 تومانی نیز تا دو سال آینده چاپ می‌‏شود.
سیدجلال جلیلیان، مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی، در حاشیه اطلاع‌‏رسانی در خصوص برنامه‌‏های بانک‌‏ها برای پایان سال جاری و ایام نوروز درباره اسکناس‌‏های فرسوده، گفت: عمر متوسط اسکناس کشور از 5/3 به 5 سال رسیده که این امر به دلیل اطلاع‌‏رسانی صحیح و نگهداری مناسب‌‏تر مردم از پول است ؛ البته این امر به استثنای پول‌‏های ریز در گردش است.
وی، با بیان این‌‏که یک میلیارد و 400 میلیون قطعه از اسکناس‌‏ها فرسوده می‌‏شود، افزود: با استفاده از امکانات ماشینی موجود بالاترین رکورد در جمع‌‏آوری پول‌‏های فرسوده 706 میلیون قطعه است. بنابراین ما با همه توان تنها 50 درصد اسکناس فرسوده را از رده خارج می‌‏کنیم.
جلیلیان، ادامه داد: متوسط هزینه چاپ اسکناس در چند سال گذشته 146 ریال بود ؛ اما اکنون به 187 ریال رسیده، این در حالی است که اسکناس 10 تومانی و 20 تومانی دیگر چاپ نمی‌‏شود.

وی، درباره اسکناس‌‏های 10 و 20 تومانی که در بازار به مناسبت اعیاد به فروش می‌‏رسد، خاطرنشان کرد: اسکناس 10 و 20 تومانی دیگر چاپ نمی‌‏شود و آنچه که اکنون در بازار به فروش می‌‏رسد، از ذخایر احتیاطی بانک مرکزی است که تا پایان سال آینده ذخایر احتیاطی به پایان می‌‏رسد و 50 تومانی نیز تا دو سال آینده چاپ می‌‏شود.
مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی، درباره ترافیک پرداخت‌‏ها اذعان داشت: ترافیک پرداخت‌‏ها به دلیل تعداد مراجعین زیاد است ؛ چرا که تحویل‌‏دار می‌‏تواند حداکثر 600 چک را پاس کند ؛‌‏ لذا انتظار بیش از این رقم را نباید از کارمندان بانک داشت.
وی، در خصوص اسکناس‌‏های در جریان، یادآور شد: تا پایان بهمن‌‏ماه 61 هزار میلیارد ریال در قالب 6/7 میلیارد برگ اسکناس در جریان بوده است. در حالی که سرانه مصرف اسکناس در کشور 111 برگ است که ایران در این امر رکورد دار است ؛ البته سرانه مصرف کشورهای پیشرفته 12 تا 16 برگ و کشورهای نظیر خودمان چون هندوستان 44 و پاکستان 50 برگ است، بنابراین سرانه مصرف کشور باید اصلاح شود.
جلیلیان تاکید کرد: سرانه مصرف سکه در ایران 92 قطعه است، این در حالی است که در کشورهای صنعتی سرانه مصرف 300 قطعه است.
وی، درباره کیفیت کاغذهای 2 هزار تومانی، اعلام کرد: پروسه تولید اسکناس از سال 62 از طریق سفارشات خارجی چاپ می‌‏شد، پس از آغاز احداث خط تولید اسکناس در کشور نیمی از اسکناس‌‏ها توسط داخل و مابقی توسط خارج تامین می‌‏شد.پس از اتمام خطوط تولید در سال 67، کل اسکناس‌‏ها در کشور به چاپ می‌‏رسید ؛ اما این امر به دلیل تامین کاغذ امنیتی و مرکب، هزینه ارزی داشت که از سال 82 در قالب طرح تکاب تولید کاغذ در داخل کشور را شروع کردیم و به جرات می‌‏توان، گفت کیفیت کاغذهای تولیدی داخل از قارچ از کشور بسیار مناسب‌‏تر است ؛ چرا که آنها از الیاف پارچه‌‏ای استفاده می‌‏کردند ؛ اما کارخانه‌‏های داخلی از پنبه برای کاغذ اسکناس استفاده می‌‏کنند.
مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی، درباره این‌‏که برخی از بانک‌‏های خصوصی ایران چک نمی‌‏گیرند و اگر هم دریافت شود، آن را ابطال نمی‌‏کنند، اظهارداشت: قبل از ایران چک پول بود، بانک‌‏ها به دلیل درگیر نشدن منابع خود چک پول را قبول نمی‌‏کردند ؛ اما طی جلسه کمیسیون فنی سازمان روش‌‏های بانک‌‏ها، ایران‌‏چک پیشنهاد شد و تمام بانک‌‏ها پذیرفتند.
وی ادامه داد: بانک‌‏های خصوصی به دلیل آن‌‏که خودشان ایران چک را سفارش نمی‌‏دهند، آن را نمی‌‏پذیرند.
جلیلیان، درباره این‌‏که بانک‌‏های خصوصی ایران چک را می‌‏پذیرند ؛ ولی می‌‏گویند نباید پشت‌‏نویسی شود، متذکر شد: این امر خلاف قانون است، بر اساس قانون زمانی‌‏که مشتریان ایران چک را می‌‏دهند، بانک باید آن را ابطال کند، اگر هر بانکی این مهم را رعایت نکند، جرم محسوب می‌‏شود.
به گفته مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی، بانک‌‏های خصوصی از این امر مستثنی نیستند و باید هر ایران چکی را که گرفتند، ابطال کنند.
وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی در حال رسیدگی به وضعیت ایران چک‌‏ها در بانک‌‏های خصوصی است.
جلیلیان، درباره ضرب و توزیع سکه، گفت: ضرب و توزیع سکه در انحصار بانک مرکزی است و ارزش طلا در بازار جهانی ارزش دلاری است.
به گفته وی، در 11 ماهه سال جاری، در مقایسه با سال 84، ربع سکه 9/65 درصد، نیم بهار 21 درصد و تمام بهار 197 درصد رشد داشته است.
جلیلیان ادامه داد: قیمت تمام شده ضرب یک سکه 155 هزار و 300 تومان است.
مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی، با بیان این‌‏که سال ضرب سکه به هیچ عنوان در قیمت آن تاثیری ندارد ؛ چرا که در تمام سال‌‏ها طلای استفاده شده 900 در هزار است، تاکید کرد: بارها با اتحادیه طلا در این باره صحبت کرده‌‏ایم که در بازار نباید سال ضرب سکه مهم و یا شاخصی برای قیمت‌‏گذاری باشد ؛ چرا که محتوی طلا و سکه مشخص است ؛ لذا نمی‌‏توان سال‌‏های پایین‌‏تر را کمتر ارزش‌‏گذاری کرد. این در حالی است که سکه‌‏فروشان همیشه سال را در نظر می‌‏گیرند ؛ لذا ضروری است با همکاری اتحادیه طلا این موضوع اصلاح و بازنگری شود.
وی، درباره قاچاق سکه، متذکر شد: داشتن سکه جرم نیست ؛ اما ذوب آن خلل در نظام اقتصادی کشور ایجاد می‌‏کند ؛ لذا ما به دنبال این هستیم که میزان نیکل در سکه‌‏ها را کمتر کنیم که افراد سودجو از آن سود استفاده نکنند. بانک مرکزی در تولید سکه قرار است بیشتر از مس استفاده کند.
جلیلیان، گفت: ستاد اجرایی بزرگداشت پیامبر اکرم(ص) در وزارت ارشاد، سفارش 30 هزار قطعه سکه که روی آن نام پیامبر اکرم(ص) قید شده است، را به بانک مرکزی داد که حال بخشی از آن را گرفته و اگر پول مابقی سکه‌‏ها را نداشته باشد، ما پیشنهاد کردیم که در بانک کارگشایی به فروش برسد. این سکه‌‏ها به دلیل اسم ائمه اطهار روکش پلاستیکی دارد و 50 تومان گران‌‏تر است.
مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی، درباره چاپ اسکناس‌‏های 10 و 5 هزار تومانی، اذعان داشت: طرح و ایجاد پول جدید مستلزم تصویب وزیر اقتصاد است و از آنجا که از سال 72 ما مجوزی نداریم، نمی‌‏توان کار اجرایی برای چاپ پول جدید کرد.


نوشته شده در  یکشنبه 85/12/6ساعت  10:37 صبح  توسط نافذ   شما هم نظر دهید()